Filmens historia – del 2

Hollywood är en dröm som delas av många, vill man inte bara åka hit på semester för att uppleva tempot och glamouren över staden. Här spelas många av våra absoluta favoritfilmer och serier in. Men Hollywood har inte alltid sett ut som det gör idag, 1900-talet var ett viktigt århundrade för denna stad. Efter det att studios gjort sin entré ordentligt och filmbolagen började producera filmer så dök två andra viktiga roller upp i filmindustrin, regissören och stjärnan.

Regissörerna fick mer och mer uppmärksamhet för hur de använde och marknadsförde sina egna stilar då de skapade sina filmer som tidigare i historien inte varit möjligt på grund av den bristfälliga teknologin. Även skådespelarna började bli mer kända och ökända tack vare publicitet och skiftningen i hur man började värdera ansikten från den stora duken. 30-talet ansågs vara Den Gyllene Åldern för Hollywood, en ny era av filmhistoria tog form detta årtionde i och med i och med introduktionen av ljud i filmerna. Man började skapa nya genrer så som komedier, western, action, musikaler, dokumentärer och skräckfilmer. Ljudet skapade en ny dynamik i filmerna och startade Hollywoods inflytande i det kommande Andra Världskriget. 1940-talet var en tuff tid för den amerikanska filmindustrin, framförallt efter japanernas attack mot Pearl Harbor. Men detta varade inte länge, produktionen studsade tillbaka igen då teknologin avancerade då man utvecklade specialeffekter, bättre kvalité vid ljudinspelning och början av färg i filmer. Detta var alla bidragande faktorer till mer moderna och lockande filmer.

Från ideal till buse

Filmindustrin, likt alla andra amerikanska industrier, svarade på Andra Världskriget med en ökning i produktivitet vilket skapade en ny våg av efterkrigstids filmer. Hollywood var en stor källa av patriotism under krigets gång då det producerades mycket propaganda, dokumentärer och utbildningsfilmer och år 1946 såg ett rekord i biobesökare och totala vinster. 50-talet kom med en ofantlig skiftning i kulturen, både i Amerika och i världen. Under efterkrigstiden i Amerika blev välståndet i den genomsnittliga familjen högre och detta skapade nya sociala trender, framsteg i musiken och uppståndelsen av popkulturen, framförallt introduktionen av tv-apparaten vilken fanns i ungefär 10 miljoner hem år 1950. En ändring i filmindustrins målgrupp skapades på grund av en skiftning i demografin, vilket ledde till en produktion av material som riktades mot den amerikanska ungdomen. Istället för de traditionella och idealiserade porträtten av karaktärer så började filmmakarna skapa sagor om rebeller och rock n’ roll. Mörkare handlingar och karaktärer spelade av vassare stjärnor så som James Dean, Eva Gardner och Marilyn Monroe skapades under denna era. Men bekvämligheten med tv hemma gjorde att många studios förlorade pengar så antalet biobesökare minskade, så istället började man skapa filmer för tv så man kunde ta igen de pengar man förlorade på biograferna. Under 60-talet lades fokus på mode, rock n’ roll och nöje och samhällsskiftningar samtidigt som det var en tid då omvärlden ändrade sin syn på Amerika och dess kultur. På 70-talet kom VHS-spelaren som genererade en höjd vinst för studios, men detta påverkade samtidigt biobesöken att minska ytterligare. VHS byttes dock ut mot DVD under sena 90-talet och är fortfarande det mest använda vi har idag, även om det har konkurrerats ut en hel del tack vare de streamingtjänster vi idag använder oss av för att se på film. Men ingenting kan riktigt tävla mot känslan av ett biobesök. Trots smidigheten med en film hemma i soffan så är det fortfarande något magiskt med att sätta sig i biosalongen.

Relaterade inlägg