Filmskapande – del 2

Det är inte lätt att veta vad man kan tänkas behöva och inte när man ska spela in film, framför allt om det är första gången eller om man tidigare gjort ett försök eller två som slutade dåligt. Men den enda utrustningen man egentligen behöver är en filmkamera, det behöver inte ens vara en dyr och komplicerad sådan. Idag kan man både filma och redigera kortare filmer i en smartphone. Detta kanske inte är en RED Epic, men filmskaparna använder mer och mer DSLR kameror. Dessutom finns det utrustning som gör att du kan förse din mobilkamera med linser som är mer passande. Filmer som spelas in med hjälp av en smartphone kan bli fantastiskt bra och med de mikrofoner som finns idag så blir även ljudet förvånansvärt bra.

Dubbelkolla scenerna

Det bästa upplägget för att få filmen så bra som möjligt är att se om favoritscenerna och undersöka dem i detalj. Vad vill karaktärerna och vad är det som stoppar dem från att nå sina mål? Vilka val har skådespelarna gjort för att tolka sina karaktärer? Hur har regissören använt det visuella, ljudet och klipp för att berätta historien om scenen? Ja frågorna blir många men ställer man dem bara till sig själv så blir det bättre i slutändan. En bra film är en film som bedömts hela vägen.

Spendera inte onödiga pengar

Viktigt är också att ha den utrustning man behöver och inte en massa extra. Att gå och hyra utrustning för att man kanske möjligtvis kommer behöva den är onödigt, gå genom det du kommer behöva i förväg så du kan uppnå det du vill, annars är det onödiga pengar som du kunde ha lagt på andra delar av filmen. Man får inte heller vara rädd för att improvisera, Sam Raimi var känd för att fästa en kamera på ett plank då han skulle filma scener i en följd under inspelningen av The Evil Dead. Nu för tiden finns det visserligen en hel hög med billiga alternativ för filmskapare, men funkar det man kan åstadkomma gratis lika bra så är det den rätta vägen att gå.

Viktigt att vara fler

Varje film behöver ett team som består minst av en producent som kan ta hand om budgeten, en regissör som kan spendera samma budget, en filmfotograf som kan lysa upp scenen och sköta kameran, en ljudupptagare och en som kan klippa ihop den till det fantastiska slutresultatet. Så klart kan dessa roller dubblas, men har man som mål att göra en kortare film är det inte nödvändigt med ett större team än så. Även dessa kostar pengar och en kortare film brukar ha en mindre budget. Som tur är så kan man nu för tiden lättare få tag i filmskapare med liknande visioner som mer än gärna hoppar på ens projekt. På forum och hemsidor runt om på nätet kan man enkelt leta upp  människor som har samma vilja och drömmar, men det allra lättaste sättet att hitta dessa människor är via filmskaparkurser. I redan rätt miljö kan man enkelt starta en konversation och till och med provfilma tillsammans i diverse uppgifter man får under kursens gång, för precis som med allting annat så är det viktigt att man har en kemi som funkar bra tillsammans.

Relaterade inlägg