Göteborgs filmfestival

Det är inte bara i Halland som film är stort, utan visst är hela Sverige ett riktigt filmfanatiskt land. Samtidigt är mycket av det som produceras här av hög internationell kvalitet. Det kan man se inte minst genom antalet Oscarsnomineringar vi har fått, både för våra svenska skådespelare, regissörer och de mängder statyetter vi tagit hem som bästa utländska film. Svenska regissörer som Ingmar Bergman, Roy Andersson och Ruben Östlund har också hyllats vid många andra internationella filmfestivaler. Tack vare detta internationella renommé har vi också lyckats skapa Nordens största filmfestival vilken lockar besökare från hela landet och filmintresserade från hela världen. Med runt 30 000 festivalbesökare om året är det här lika stort för göteborgarna som musikfestivalen Way Out West. Göteborgs filmfestival har dock arrangerats hela 42 gånger med start 1979.

Göteborgs filmfestival

Entusiaster bakom initiativ

Den första filmfestivalen i Göteborg hämtade inspiration från Greenwich Film Festival, vilken de två filmentusiasterna Göran Bjelkendal och Gunnar Carlsson hade besökt året innan. Deras idé var att visa film som inte gick på någon av SVT:s två kanaler eller på de svenska kommersiella kanalerna. Den första filmfestivalen visade 17 filmer på tre olika biografer. Sett till att det var ett litet ideellt arrangemang var det en succé med 3000 besökare. Genom åren har festivalen vuxit, och förutom att man expanderat programmet kraftigt har man också etablerat sina egna priser och utmärkelser till intressanta regissörer och filmer. Samtidigt har man skapat den Lilla Filmfestivalen där film riktad mot barn och ungdomar visas. Det finns alltså något för alla vid Göteborgs Filmfestival.


Entusiaster bakom initiativ

En hel värld av film

De senaste upplagorna av festivalen har i snitt lockat runt 30 000 besökare vilka sammanlagt köpt 160 000 biobiljetter varje år. De runt 450 olika filmerna visas ibland två eller tre gånger på olika tider för att fler ska ha chans att se dem. Många filmer följs upp med seminarier och besök av regissörer eller skådespelare från filmen. Samtidigt arrangeras konserter, konstutställningar, workshops och andra aktiviteter. Genom åren har alltså festivalen vuxit till att bli mycket mer än film – även om det i grunden handlar om just detta. Festivalens största styrka är att man visar filmer från 80 olika länder, och att man varje år har ett speciellt tema vilket öppnar upp för spännande regissörer från olika filmskapande världar. Under 2019 är festivalens tema Apokalypsen och man har även satsat extra på den isländska nya vågen och kinesiska indiefilmer. De priser som kommer att delas ut är bland andra Nordiska Filmpriset på en miljon kronor, Ingmar Bergman International Debut Award, Honorary Dragon Award och ett tjugotal andra. Tyngdpunkten ligger på nordiska regissörer, men även internationella debutanter och veteraner uppmärksammas på festivalen. Skulle du inte få nog av förstklassig film efter festivalen kan du också använda Drakens streamingtjänst, där du hittar alla internationella och svenska vinnare från hundratals filmfestivaler världen över. Nu behöver du inte längre vänta till januari för att kolla prisade filmer, filmfestivalen pågår året runt!

En hel värld av film

Relaterade inlägg