Schindler’s List

En av filmhistorien allra främsta verk är Schindler’s List. Med ett medelbetyg på 8,9 ligger filmen för närvarande på sjunde plats på IMDb:s lista över de 250 högst rankade filmerna någonsin. Men Schindler’s List är inte bara en riktigt bra rulle, det är en film som på ett gripande och verklighetstroget sätt skildrar de makabra fasor som utspelade sig under andra världskriget. Filmen är en värdefull inblick i historien och visar varför det är så viktigt att alltid kämpa mot mörka krafter i samhället. Det är ett viktigt budskap som filmer förmedlar, och därför är det värdefullt att den också är så pass bra att många vill se den. I den här artikeln tänkte jag skriva lite mer om just Schindler’s List.

Schindler’s List

Roller och regi

Filmen är baserad på verkliga händelser, men manuset till Schindler’s List är skrivet av amerikanen Steven Zaillian, och det är ett enorm välskrivet filmmanus. Det är väl avvägt och trots att filmen är över tre timmar känna alla partier nödvändiga och sammanvävda till en helhet. Filmen är spännande hela vägen från början till slut och aldrig tråkig, trots sin längd. Regissör till filmen är ingen mindre än Steven Spielberg, som även regisserat flera andra storfilmer såsom Hajen, Jurassic Park och Saving Private Ryan. I rollerna återfinns även flera välkända skådespelare. I huvudrollen som Oskar Schindler hittar vi till exempel Liam Neeson, och Itzhak Stern spelas av Ben Kingsley. Andra kända ansikten inkluderar Ralph Fiennes, Caroline Goodall och Embeth Davidtz. I rollen som den ökände doktorn Josef Mengele ser vi Daniel Del Ponte.

Roller och regi

Handling

Filmen tilldrar sig år 1939, ett tag efter att andra världskriget dragits igång av det tyska krigsmaskineriet. Tyskland pansarvagnar har rullat in i Polen och nu ska polska judar placeras i getton i Kraków. Nu kommer även huvudpersonen Oskar Schindler in i bilden, eftersom han har kommit till Kraków för att smida sin egen lycka i staden. Schindler är en högt uppsatt medlem av Hitlers nationalsocialistiska parti och skaffar sig snart en fabrik. På fabriken ska drivas i arméns tjänst. För att driva fabriken anlitar han Itzhak Stern. Tillsammans får de igång verksamheten med arbetande judiska polacker. Snart börjar fabriken användas till mer än att producera åt militären. I smyg börjar fabriken användas som ett sätt att rädda judar undan koncentrationslägren. Genom förfalskade dokument lyckas fabriken behålla fler judar än vad som faktiskt behövs för dess drift, och på så vis kan de hålla kvar judar som annars skulle skickats till lägren för att avrättas. Det projekt som inledningsvis handlade om att tjäna pengar på judarnas misär, övergår till ett räddningsarbete där så många liv som möjligt ska skyddas från koncentrationslägrens eldar. Ett arbete som istället kostar Schindler hela hans förmögenhet. När kriget är slut frigörs judarna av de ryska styrkorna, men Schindler måste fly för att inte bli gripen eller mördad. Innan han flyr får han dock en ring från arbetarna. I ringen finns texten ”Den som räddar ett liv räddar hela världen” ingraverad. I slutet av Schindler’s List hyllas den riktige Schindler genom en scen då de judar som i verkligheten räddades av honom lägger stenar på hans grav.

Relaterade inlägg