Svenska filmregissörer, del 1

Sverige är faktiskt ett av världens ledande länder när det handlar om film. Vi har flera skådespelare med rollar i amerikanska storfilmer, och vi har genom åren fått fram flera kända filmregissörer.

Och det är just svenska filmregissörer som är temat för den är artikelserien. I tre olika artiklar ska vi närma oss inte mindre än nio stycken olika framstående svenska filmregissörer. Alla har de gemensamt att de regisserat riktiga mästerskap och därmed lämnat ett stort bidrag till den svenska filmhistorien. Den svenska filmkulturen är stark, vilket vi kommer att bli varse i den här artikelserien. I den här första delen ska det handla om Ingmar Bergman, Ulf Malmros och Jan Troell.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman är förmodligen den svenska filmregissör som fortfarande är mest känd. Åtminstone internationellt. Hade föddes år 1918 i Uppsala och hann under sitt 89 år långa liv producera en mängd framgångsrika filmer innan han avled på Fårö den 30 juli 2007. Han gjorde sig bland annat känt för sin egenartade och konstnärliga filmstil och han har inspirerat en rad senare filmregissörer. Egentligen är det svårt att sammanfatta Ingmar Bergmans livsverk här – hans alster är helt enkelt så omfattande att det skulle behövas åtskilliga böcker för att få n överblick. Några av hans mest kända filmer kan dock nämnas: Hets, Gycklarnas afton, Fanny och Alexander, Smultronstället och Persona. Och givetvis Bergmans kanske främsta verk, nämligen den konstnärliga melankoliska Det sjunde inseglet.

Ingmar Bergman

Ulf Malmros

En annan känd svensk manusförfattare och filmregissör är Ulf Malmros. Han föddes 1965 i Selma Lagerlöfs landskap: Värmland. Han växte upp i punkens årtionde: 70-talet, och kanske var det barndomen som inspirerade honom till att skriva den hyllade punkfilmen Tjenare kungen. I den här filmen startar tjejerna Millan och Abra ett punkband med samma namn som filmens titel: Tjenare kungen. I filmen finns flera kända skådespelare, till exempel Joel Kinnaman, Josefin Neldén, Cecilia Wallin och Kjell Bergqvist. För den här filmen blev Ulf Malmros prisat med en Guldbagge för bästa regi. Andra kända filmer av Ulf Malmros är bland annat Smala Sussie, Ha ett underbart liv och Bröllopsfotografen. Även för den sistnämnda blev Malmros belönad med en Guldbagge – det här gången för bästa manus.

Ulf Malmros

Jan Troell

Jan Troell är kanske den minst kända regissören av de tre i som omskrivs i den här artikeln. Men även han har regisserat en rad kända filmer. Troell föddes i juli 1931 och är i dag 87 år gammal. Under sin karriär har han samarbetat med flera kända skådespelare, bland annat Per Oscarsson. Han har även filmatiserad flera klassiska svenska texter, bland annat Nobelprisvinnaren Eyvind Johnsons bok Här har du ditt liv och Vilhelm Mobergs romaner om utvandrarna Karl-Oskar och Kristina. Jan Troell filmatiserade böckerna till två filmer: Utvandrarna och Nybyggarna. Jan Troell var alltså ytterst skicklig på att göra filmer utav böcker. Få andra regissörer besitter samma förmåga att läsa böcker och skriva om dem till filmmanus. Utöver dessa filmatiserade mästerverk är han bland annat känd för filmerna Sagolandet, Ole dole doff och En frusen dröm och Så vit som snö. För sin skapande insats har Jan Troell blivit belönad med flera priser, bland annat Svenska Akademiens stora pris, Chaplinpriset och flera stycken Guldbaggen.

Relaterade inlägg