Svenska filmregissörer, del 2

I den artikeln fortsätter vi resan genom den svenska filmhistorien. Den här artikelserien handlar om kända svenska filmregissörer som gjort ett stort avtryck i svensk filmkultur. För Sverige har faktiskt flera framstående och internationellt kända filmregissörer. I den föregående artikeln skrev jag litegrann om Ingmar Bergman, Ulf Malmros och Jan Troell. I den här andra delen av serien ska det istället handla om Colin Nutley, Kay Pollack och Roy Andersson – tre andra viktiga profiler i svensk filmhistoria.

Svenska filmregissörer, del 2

Colin Nutley

Jo, jag vet, Colin Nutley är inte född i Sverige. Han kommer ifrån England och således egentligen en brittisk filmregissör. Men han är ingift svensk. Colin Nutley är nämligen gift med en av Sveriges bästa skådespelare: Helena Bergström, som också medverkar i en huvudroll i nästan alla av de filmer som Nutley regisserat. Flertalet av Colin Nutleys filmer är också på svenska. Därför får han givetvis en plats i den här listen över svenska filmregissörer.

Colin Nutley

Colin Nutley föddes 1944 i Gosport och han inledde sin karriär inom konstvärlden som grafisk designer. Men efter konstskolan fick han jobb på en TV-station och drogs snart in på en ny karriärbana som regissör. Innan han kom till Sverige arbetade han bland annat för kända BBC. I Sverige kom hans stora genombrott 1992 då filmen Änglagård rullade upp på biograferna. Filmen blev en riktig succé och är än i dag en av de mest hyllade svenska filmerna. För sin insats blev Colin Nutley belönad med en Guldbagge för bästa film samt en Guldbagge för bästa regi. Änglagård har sedan dess fått två uppföljare. Utöver dessa filmer är Nutley även känd för Sprängaren, Sista dansen och den Oscarsnominerade filmen Under solen. Helena Bergström medverkar som sagt i flera utav filmerna, men även andra kända namn såsom Johannes Brost, Jacob Eklund och Peter Haber har spelat i Colin Nutleys filmer.

Kay Pollack

Kay Pollack är en svensk filmregissör från Göteborg. Han föddes den 21 maj 1938 och har alltså hunnit bli 80 år. Hans stora genombrott inom filmens värld fick han 1980 då Barnens ö släpptes. För den här filmen fick han en Guldbagge för bästa regi. Dessutom var han nära att vinna en Guldbjörnen på Berlins filmfestival. Nästa stora framgång kom med filmen Så som i himmelen. I filmen spelar Michael Nyqvist huvudrollen som Daniel Daréus, som åker till sin tidigare hembygd i Norrland. Med i filmen spelar även Frida Hallgren, Lennart Jähkel och Per Morberg. Så som i himmelen blev även nominerad till en Oscar i kategorin bästa utländska film.

Kay Pollack

Roy Andersson

Även Roy Andersson kommer från Västkustens huvudstad Göteborg. Han är dock fem år yngre än Kay Pollack. Roy Andersson slog igenom med buller och bång med filmen En kärlekshistoria – som är just en kärlekshistoria. Det handlar om ett ungt par och deras kamp för kärleken. Filmen blev kort sagt en riktig succé och betraktas än i dag som ett av den svenska filmhistoriens allra främsta verk. År 2000 följde Roy Andersson upp framgången med filmen Sånger från andra våningen. Filmen vann inte mindre än fem Guldbaggar. Därefter kom även de hyllade filmerna Du levande samt En duva satt på en gran och funderade på tillvaron.

Relaterade inlägg