Svenska filmregissörer, del 3

Välkomna tillbaka till den här avslutande delen i artikelserien om kända svenska filmregissörer. I de tidigare artiklarna har jag skrivit om bland annat Ingmar Bergman, Roy Andersson, Ulf Malmros och Colin Nutley (även om han egentligen är en brittisk filmregissör). Men Sverige har faktiskt ännu fler berömda filmregissörer och i den här artikeln har turen kommit till Lukas Moodysson, Olle Hellbom och Tomas Alfredsson. Alla har de skapat storslagna filmer och på olika sätt skrivit in sig i svensk filmhistoria.

Svenska filmregissörer, del 3

Lukas Moodysson

Lukas Moodysson föddes i universitetsstaden Lund 1969 och är i dag en av Sveriges främst filmregissörer och manusförfattare. Som om inte det vore nog skriver dessutom poesi och romaner. Faktum är att hans kreativa karriär började i poesin, och han var en del av den så kallade Malmöligan, som bestod utav ett antal poeter. Men det är ändå för sina filmer som Lukas Moodysson är mest känd. Sitt stora genombrott fick han 1998 med storfilmen Fucking Åmål. I filmen spelar Rebecka Liljeberg den sextonåriga tjejen Agnes Ahlberg som är kär i Elin Olsson, spelad av Alexandra Dahlström. Filmen handlar om homosexualitet, ensamhet och kärlek. Fucking Åmål vann flera prestigefulla priser och blev bland annat utsedd till bästa film både vid Rotterdams internationella filmfestival och Berlins filmfestival. Men Lukas Moodysson nöjde sig inte med framgångarna från Fucking Åmål. Han satte direkt igång med arbetet med nästa film. 2002 kom Tillsammans, i vilken vi får följa kollektivet Tillsammans. Och här händer det mycket. Återigen är homosexualitet ett tema, tillsammans med relationer, kärlek och vänskap. I rollen återfinns flera kända skådespelare, bland annat Michael Nyqvist, Ola Rapace, Olle Sarri och Cecilia Frode.Sedan Tillsammans har Moodysson släppt flera andra framgångsrika filmer, bland annat Mammut, Vi är bäst!, Container  och Lilja 4-ever. I den sistnämnda får vi följa Lilja och hennes kamp för överlevnad i det forna Sovjet. Hennes tillvaro ser ett tag ut att få en lycklig vändning, men istället fastnar hon i trafficking och prostitution.

Lukas Moodysson

Olle Hellbom

Olle Hellbom är utan tvekan den främste regissören av svensk barn- och ungdomsfilm. Under sin karriär har han filmatiserat en rad barn- och ungdomsböcker, bland annat flera av Astrid Lindgrens mest kända litterära verk. Flera generationer är uppväxta med han filmer och kan tacka Hellbom för magiska filmstunder i barndomen. Hellbom föddes 1925 och avled 56 år gammal 1982. Trots att han dog så ung hann han med att producera en imponerande samling filmer. Olle Hellbom regisserade bland annat Mästerdetektiven Blomkvist, Alla vi barn i Bullerbyn, Bröderna Lejonhjärta. Lägg därtill filmerna om Emil i Lönneberga och filmerna om Pippi Långstrump samt TV‑serien Vi på Saltkråkan. Det är ett enastående bidrag till filmkulturen.

Olle Hellbom

Tomas Alfredson

Sist ut är Tomas Alfredson, men även han kan skryta med flera hyllade storfilmer. Tomas Alfredson började sin karriär med att arbeta på TV-program. Han var bland annat med och gjorde Fångarna på fortet till en succé. Senare regisserade han TV‑serien om Bert, och senare även långfilmen Bert – den siste oskulden. Till sitt alster kan Tomas Alfredson även räkna filmer som Torsk på Tallinn, Låt den rätte komma in och Fyra nyanser av brunt.

Relaterade inlägg