Svenska skådespelare, del 1

Sverige kanske inte är ett av de största länderna om man ser till dess befolkning men ändå har vi ett par riktigt bra skådespelare just från Sverige. Ser man till just Oscarsgalan så kan man konstatera att svenskar har ganska bra statistik då det är hela 14 svenskar som har kammat hem en oscarsstatyett. Bland dessa vinnare så kan man finna namn som Alicia Vikander och Ingrid Bergman. Dock så är 11 av dessa 14 som vunnit en eller flera Oscar inte skådespelare utan jobbar med annat gällande filmatisering. En annan skådespelare som hade en massa nomineringar under sin aktiva tid var Greta Garbo men hon lyckades inte vinna någon under sin livstid så hon har istället fått ett hederspris för hennes oförglömliga insatser på filmduken. Nedan kommer skådespelare som Malin Åkerman, Alexander Skarsgård samt Alicia Vikander att presenteras.

Alexander Skarsgård

Detta är sonen till den kände Stellan Skarsgård som har medverkat i filmer som “Mamma Mia” och även succéserien från HBO, “Chernobyl”. Alexander har dock själv en lång meritlista och kan presentera ett gediget CV han med. Bland annat så kan man finna honom i serier som “True Blood”, “Big Little Lies” samt “Generation Kills”. Exempel på en film som han spelat i är den så populära “Tarzan” filmen som Disney valde att göra en icke animerad variant av, där spelar han självaste Tarzan. Den roll som han är allra mest känd för måste vara Eric Northman i “True Blood”. Dock så har han bland annat vunnit priser för sin roll Perry Wright i “Big Little Lies”. En serie som är stjärnspäckad med skådespelare som bland annat Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Laura Dern.

Alicia Vikander

Alicia Vikander

Detta är den skådespelare som kan anses som den mest aktuella då hon är den senaste av våra skådespelare som lyckades kamma hem en oscarsstatyett. Hon fick till sitt genombrott precis i starten av det förra decenniet, alltså 2010. Detta var med filmen “Till det som är vackert”, för sin roll i filmen så kammade hon hem en Guldbagge. Det var dock först årtalet 2012 som hon blev en internationell succé efter att ha medverkat i en dansk film med namnet “A Royal Affair”. Efter denna film så var succén ett faktum för Alicia. I sin internationella karriär så kan man finna henne i filmer så som “Ex Machina”, “Testament of Youth” och “Tomb Raider” där hon spelar den så kända Lara Croft. Sen får man inte glömma att nämna den film som tjänade henne så väl i hennes kvinnliga biroll, nämligen “The Danish Girl” som hon vann en Oscar för.

Malin Åkerman

Malin är en skådespelare som föddes i Sverige men som sedan flyttade ifrån Sverige med sin familj vid 2 års ålder till Kanada. Folk har en tendens att klassa henne som en svensk-amerikan. Denna “stämpel” har lett till att hennes namn ganska ofta stavats Malin Akerman i just den amerikanska och kanadensiska filmindustrin. Förutom att enbart hålla på med skådespeleri så är hon även en fotomodell. Den allra största framgången för henne har varit inom filmbranschen. Hon har bland annat medverkat i filmer som “27 Dresses”, “Watchmen” och “The Proposal”. I dagsläget så är hon aktuell i en amerikansk serie med namn “Billions”.

Relaterade inlägg