Vinster från oväntat håll

Hur väl det ska gå för en film är ingenting man kan veta innan, även en filmbolagen tror starkt på kan floppa och det är aldrig kul när man förlorar pengar. Sen har vi de där filmerna som de inte alls förväntar sig dra in så mycket alls, något osäkra kort som går mycket bättre än man hade förväntat, som med Sagan om ringen: Konungens återkomst, denna film hade en budget på $111 miljoner och lyckades dra in $1.1 biljon, en vinst på 1008%. Denna trilogi, som faktiskt filmades samtidigt så man kunde möta målet med att släppa en om året, var en stor risktagning, hade inte den första filmen Sagan om ringen: Härskarringen blivit en succé så skulle studion ändå varit fast med två filmer till som skulle färdigställas, promotas och släppas, förlusterna kunde ha blivit enorma.

Dessa filmer blev dock väldigt populära och fick många människor som inte gillade fantasy att faktiskt ändra uppfattning. Både första och andra filmen blev succéer men det var den sista som drog in mest pengar, inte så konstigt kanske med tanke på hur den även lyckades kamma hem alla 11 Academy Awards som den blivit nominerad till. Mrs. Doubtfire, en film man inte glömmer i första taget är en annan film som dragit in en hel del pengar. Med en budget på $38 miljoner lyckades man skapa en film som gjorde en vinst på 1160%, alltså $441 miljoner. Denna pappa som klär ut sig till kvinna och tar anställning som barnflicka hos sina egna barn vann publikens hjärtan och kanske är det inte så konstigt. Vem vill inte se en förälder som gör allt för sina barn, och när den föräldern spelas av Robin Williams kan det inte bli annat än en succé.

Sjukhumor som slår stort

Den där Mary, en film som inte bara lockat många skratt, denna kanske något elaka komedi är en av de filmer som genererat mest pengar med en vinst på 1194%. Budgeterad till $31 miljoner lyckades man med hjälp av bland annat Cameron Diaz och Ben Stiller skapa en film som erbjöd något för alla och var på gränsen till alldeles för låg humor, men lyckades ändå dra in $370 miljoner. Och nog är den fantastiskt rolig med både könsdelar som fastnar, kroppsvätskor vilka används omedvetet som hårstyling och minst sagt udda karaktärer. Sen har vi filmen Baksmällan, en jag faktiskt aldrig riktigt förstått vitsen med att se på, en historia om den ultimata svensexan som ballar ur totalt. På något sätt slog denna film med kanske något underlig humor och drog in $467 miljoner trots en budget på $36 miljoner, en vinst på 1297% och en förvånande hit även för bolaget själv. En annan film jag inte själv orkat kika på riktigt men som många andra älskar, Jaws var Stephen Spielbergs femte film som tillskillnad från hans tidigare fyra faktiskt genererade en hel del i intäkter. Från sin budget på $36 miljoner lyckades han, trots ständiga problem med den mekaniska hajen som gick sönder i ett, skapa en film som drog in $470 miljoner, en procentuell vinst på 1308%.

Relaterade inlägg