Vinterns magiska filmer – del 1

Bland de genrer som finns inom film så är den jag gillar mest julfilmer. Det är något magiskt i en film som man vet är uppbyggd för ett lyckligt slut, ja de flesta filmer brukar innehålla ett lyckligt slut, men man kan inte alltid vara säker. En julfilm siktar oftast på en tragisk historia som oftast kräver en nystart på något sätt, gärna i en mindre stad där invånarna är gästvänliga och älskar att julpynta. Bara där har vi en av anledningarna till att jag älskar dessa filmer, julpyntet. Det magiska när man sätter upp en massa lampor överallt, dekorationsbelysning som i mörkret av en vinternatt lyser upp och visar vägen, magiskt.

Många historier

En av mina absoluta favorit julfilmer, som visserligen går emot allt det jag precis gav som innehåll i en bra julfilm, är Love Actually. Denna film skildrar jag vet inte hur många berättelser i en och samma film, och på något sätt är alla karaktärerna kopplade till en eller fler av de andra. Här har man satsat på att ha så många kända brittiska skådespelare som möjligt i filmen, något som endast Harry Potter filmerna överträffar. Här finns en historia för alla, är det inte den unge britten som är trött på att inte få till det och istället åker till USA, så är det änkemannen som efter sin frus bortgång handskas med sin extrasons kärleksbekymmer. Ja historierna är många och det smälter samman helt otroligt bra, en film som verkligen samlar magiken av kärleken under julen.

Tim som tomten

The Santa Clause är också en favorit, filmerna där Tim Allen spelar ingen mindre än jultomten själv. Ja den allra första filmen är nästan favoriten, där vill han inte riktigt tro på det faktum att han är den som nu ska ta och vara jultomten efter att av misstag ha råkat döda tomten. Genom filmens gång försöker han desperat motverka alla de förändringar som förvandlar honom till jultomten och filmen ger en perfekt blandning mellan kärlek och det magiska med jultomten. I de följande filmerna får vi möta en dedikerad tomte som gör allt för att rädda julen och allt det innebär.

Älskade julfilmer

Ensam Hemma filmerna är kanske inte bland mina absoluta favoriter, men de är filmer värda att nämna ändå. Älskade av många har dessa filmer sänts på tv otaliga gånger under åren. Med Macaulay Culkin i huvudrollen som Kevin ser vi en ung kille som på olika sätt i varje film blir lämnad ensam över julen. I den första filmen glöms han hemma när den stora familjen ger sig iväg på semestern, här får han se till att skydda huset mot inbrottstjuvar. Men som den smarta kille han är så gillrar han ett gäng briljanta fällor runt hela huset som under hela filmen håller tittarna roade. Den första filmen blev en sådan hit att man nästa gång fortsatte på samma spår, men på en annan plats. I Ensam Hemma 2  är det New York som står som plats för en liknande situation som innan, men nu är det pojken själv de är ute efter.

Relaterade inlägg