Vinterns magiska filmer – del 2

Det finns en uppsjö av julfilmer att välja från när säsong närmar sig, är man som mig så finns de att välja på året om eftersom jag uppskattar en bra julfilm även mitt i sommaren. Varje år kommer det nya filmer och några som producerar julfilmer som slåss i toppen med de allra bästa är Hallmark. Deras julfilmer är alltid lite extra magiska och mysiga och utspelar sig till största del i små mysiga städer. Varje år ser jag fram emot vilka nyheter de ska släppa, men det är inte det enda jag ser fram mot. Här i Sverige är vi bortskämda med ett helt otroligt utbud av filmer som tv-kanalerna visar under december månad. Storfilmer som legat på topplistorna och vunnit priser förgyller våra kvällar och ju närmre jul vi kommer, desto bättre blir dem. Och även om det inte nödvändigt vis är julfilmer som spelas, så är det några av mina favorit filmer som håller mig bänkad framför tv:n. Lika bra så man inte bränner alla pengar i julstressen.

Trollkarlar och magi

Det är framför allt två av filmserier som jag inte kan slita mig från denna tiden på året. Först och främst har de filmatiserade versionerna av J.K. Rowlings fantastiska serie Harry Potter. Denna succé serie slog otroligt bra på bioduken och de som inte hade läst böckerna förälskade sig i karaktärerna, många gick även och köpte böckerna i efterhand för att kunna läsa. I både böckerna och filmerna får man följa Harry, en pojke som trotsat döden och är ämnad att bekämpa en ond trollkarl. Många som inte gillar fantasy säger att det bara är trams, men dessa människor borde verkligen ge filmerna en chans. Här finns så mycket mer än bara magi. Kärlekshistorier, action, drama och krig, ja det mesta finns representerat i filmerna och de är helt klart värda en chans. Med så stora framgångar som både filmer och böcker haft så kan inte publiken och läsarna ha fel.

Vampyrer och varulvar
Den andra serien av filmer som jag fastnar framför denna tiden på året är the Twilight Saga, historien om tonårstjejen som faller för en vampyr. Ja dessa filmer kanske kan vara lite svårare att övertyga den lite äldre publiken att se, men även de innehåller det mesta man kan behöva i en film. Intensiva strider, spänning, sorg, glädje, triangeldrama och mycket mer. Finns det en tidpunkt på året då man kanske kan få med någon att se en sådan film de inte annars skulle ägna en tanke så är det just på julen.

En odödlig tradition

Filmer under denna tid på året kan man inte diskutera utan att nämna vår svenska, udda tradition som sker varje år på nyårsdagen. Sedan 1988 har vi i Sverige tittat på filmen Ivanhoe, en tradition som till och med skådespelaren Sam Neill, som spelar den onde Brian de Bois-Guilbert, finner bisarrt. Han har kommenterat detta på sin Twitter ett antal gånger och man kan väl kanske hålla med honom. Lite underligt är det att se denna film varje år, men ändå sätter vi oss där och njuter av Ivanhoe år efter år.

Relaterade inlägg