Vitadukens underliga verk

Genrerna när det kommer till film är många, mest populära är nog komedier, action och romantik men det finns en annan kategori som sträcker sig över alla dessa genrer, konstiga filmer. Har du någon gång sett en film och efteråt när någon frågade vad du tyckte så blir det svårt att hitta rätt ord för en korrekt beskrivning, det landar oftast på ordet konstig. Vare sig filmen är surrealistisk eller bara konstig så innebär det inte att det är en dålig film, i vissa fall är dessa udda och konstiga filmer våra absoluta favoriter. Många av dessa filmer har vunnit flera Academy Awards och Golden Globes men hade det funnits en kategori för underliga filmer så hade de klarat sig ännu bättre.

Vitadukens underliga verk

Klassisk brottslighet

En av de konstiga filmer som klassas som mest udda är A Clockwork Orange, Regisserad av Stanley Kubrick och baserad på Anthony Burgess novell från 1962 med samma namn. Denna film innehåller störande och våldsamma bilder av psykiatri, ungdomsbrottslighet och andra sociala, politiska och ekonomiska ämnen i ett dystopiskt Storbritannien. Filmens huvudkaraktär är en antisocial och karismatisk brottsling som gillar klassisk musik, framförallt Beethoven, våldtäkter och extremt våld. En gängledare vars lilla gäng utför kriminella handlingar innan han åker fast och blir försöksvis rehabiliterad med en kontroversiell teknik. Minst sagt ett upplägg som bäddat för en udda film.

Kroppsöppningar som för samman

Seven Servants, en dramakomedi om en man vid namn Archie vars önskan att föra samman och beblanda olika raser får honom till att anställa sju betjänter av olika kön och raser som genom att hålla sig sammankopplade med honom via kroppsöppningar vara med honom till hans sista andetag. Under de kommande 10 dagarna gör de allt tillsammans, äter, går på toaletten, sover och fajtas med brottslingar. En film som minst sagt är lika viktig som den är udda då den på ett annorlunda sätt tar upp viktiga samhällsfrågor och enar skillnader mellan människor medan man kan börja fundera på vad som faktiskt utspelade sig i manusförfattarens huvud då han valde sättet dessa människor skulle kopplas samman.

En lång filmning

1977 kom en surrealistisk amerikansk skräckfilm, skriven och regisserad av David Lynch. Eraserhead var hans första långfilm efter ett flertal kortare verk. Denna svartvita film producerades med hjälp av det amerikanska filminstitutet under tiden regissören studerade där. I en ödslig industriell miljö får huvudkaraktären Henry Spencer ta hand om sitt grovt deformerade barn och under filmens gång upplever han hallucinationer om sitt barn och kvinnan i radiatorn. Eraserhead tog ett flertal åt att avsluta då finansieringen av filmen var svår, men en av skådespelarna, Jack Fisk, donerade tillsammans med sin fru Sissy Spacek pengar till filmen så den kunde färdigställas. Bara ljudet tog ett år att färdigställa efter att de lyckats ljudisolera studion. När filmen väl var färdig visade man den till en början för en liten publik och blev populär med tiden som midnattsbio. Sedan filmen släpptes har den fått positiva recensioner, dess surrealistiska fantasi och sexuella undertoner har setts som nyckelelement medan ljudet setts som dess tekniska höjdpunkt.

David Lynch

Relaterade inlägg